Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen - Hänninen, Juha; Lehmus, Eila; Oksanen, Pekka (VTT Technical Research Centre of Finland, 1984)
Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen jään leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitetään, muodostuuko jäähän heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan jäädyttämällä ohuita kerroksia vettä edellisten jääkerrosten päälle. Tulokset osoittavat, että murtuminen tapahtuu suurilla jään suolapitoisuuksilla näitä kerroksia pitkin ja että leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merijäällä. Jään tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta teräksestä tehdyn putken jäätyä vedellä täytetyssä altaassa jäähän kiinni ja mittaamalla putken irti vetämiseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti jään suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.