Arktisten merirakennebetonien materiaaliominaisuudet - Nykänen, Esa; Leivo, Markku (VTT Technical Research Centre of Finland, 1989)
Julkaisussa esitetään arktisiin merirakenteisiin soveltuvien betonien suunnitteluarvoja. Kirjallisuusosassa esitetään aikaisempia tutkimustuloksia korkealujuuksisten betonien materiaaliominaisuuksista. Kokeellisessa osassa tutkitaan kolmea arktisiin merirakenteisiin kehitettyä betonia sekä yhtä puristuslujuudeltaan vastaavaa tavallista betonia. Kokeellisessa osassa mitattuja materiaaliominaisuuksia verrataan aikaisempien tutkimusten tuloksiin sekä olemassa oleviin suunnitteluarvoihin. Vertailun pohjalta esitetään arktisille betoneille soveltuvia suunnitteluarvoja tai osoitetaan tarkempaa tutkimusta kaipaavat ominaisuudet. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että suunnittelu käytettäessä arktisia betoneja voidaan tehdä pääosin kuten normaalilujuuksisten betonien tapauksessa. Erityistarkasteluissa olisi kuitenkin otettava huomioon joitakin normaalibetoneista poikkeavia ominaisuuksia, kuten lämpölaajenemiskerroin, kutistuma ja viruma.