Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa lämpötiloissa - Soudunsaari, Raimo; Lehto, Ari (VTT Technical Research Centre of Finland, 1987)
Arktisissa olosuhteissa alimmat lämpötilat ovat -40 - - 60 °C. Näissä lämpötiloissa tiivisteet kovettuvat ja kutistuvat, hydraulinesteet jäykistyvät, hydraulipumppujen imukyky huononee ja metallit haurastuvat. Seurauksena on komponenttien vaurioitumisia ja öljyvuotoja. Mäntä-, siipi- ja hammaspyöräpumppujen imukykyä tutkittiin matalissa lämpotiloissa sekä mineraaliöljypohjaisella että synteettisellä hydraulinesteellä. Öljyjen viskositeettiarvot olivat kokeissa pumppujen valmistajien lupaamia maksimiarvoja suuremmat. Tästä huolimatta pumput imivät hyvin öljyä. Siipipumpun kotelo halkesi -40 °C:n lämpötilassa tehdyssä kokeessa. Säiliön eristämisellä voidaan öljyn jäähtymistä yön aikana hidastaa ainakin 10 - 12 °C. Öljyn lämmittämiseen kannattaa käyttää pyörivää sekoitinlämmitintä, jotta öljy lämpiää tasaisesti. Huolella valmistetut hydrauliputki- ja putkiliitinasennelmat ovat tiiviitä myös matalissa lämpötiloissa, jos asennuksiin ei kohdistu ulkoisia rasituksia. Pintakytkimet toimivat matalissa lämpötiloissa hyvin ja painekytkimien kytkentäpaine hieman kohosi lämpötilan laskiessa, kun paine nousi nopeasti. Glyseriiniöljyllä täytetyt painemittarit eivät sovi käytettäväksi näin matalissa lämpötiloissa.