Hydraulikomponenttien O-rengastiivisteet arktisissa olosuhteissa - Mikkonen, Seppo; Soudunsaari, Raimo (VTT Technical Research Centre of Finland, 1985)
Hydraulikomponenteissa samoin kuin monissa muissa koneenosissa käytetään yleisesti O-renkaita staattisina tiivisteinä. Tiivisteiden on todettu vuotavan helposti kylmissä olosuhteissa. Eri kumimateriaalien käyttökelpoisuutta on selvitetty kirjallisuuteen perustuen. Nitriilikumisten ja fluorisilikonikumisten O-renkaiden tiiviyttä tutkittiin käytännön kokein lämpötila-alueella +60 °C - -60 °C. Myös tiivisteen esipuristuksen suuruuden vaikutusta tiiviyteen kokeiltiin. Materiaalien kylmyyden sietokykyä tutkittiin TR-testin avulla standardin SFS 3575/ISO 2921 mukaisesti. Tulokset osoittivat, että tietyt erikoisnitriilikumit ja fluorisilikonikumit sopivat arktisiin pakkasiin.