Využitie Hofstedeho kultúrneho modelu pri tvorbe prostriedkov organizačného vzdelávania - Gazdova, Viera (Vysoká škola ekonomická v Praze, 2018)
Diplomová práca sa zaoberala rozdielmi medzi nemeckou a českou kultúrou v prostriedku vzdelávania. V nadnárodnej organizácii vznikla dilema, či je potrebné pre príslušníkov českej kultúry vytvárať nové vzdelávacie video alebo je možné prebrať nemecké video, vytvorené materskou spoločnosťou v Nemecku. Hlavným cieľom prá-ce bolo identifikovať prvky, na ktoré by sa pri vytváraní vzdelávacieho videa pre prí-slušníkov českej kultúry malo sústreďovať. Pomocou pološtruktúrovaných rozhovo-rov boli identifikované prvky charakteristické pre českých príslušníkov. Nájdené prvky boli porovnané s prvkami z nemeckého vzdelávacieho videa. Zistilo sa, že respondenti z českého kultúrneho prostredia vo videu identifikovali prvky typické pro nemeckú kultúru ale sami by dávali prednosť prvkom iným, typickým pre ich kultúru. The diploma thesis is deals with differences between German and Czech culture in the means of education. A dilemma has arisen in the international organization of whether it is necessary to create a new educational video for Czech culture members, or to copy a German video created by a parent company in Germany. The main goal of the diploma work was to identify the elements that should be focussed on an educational video for the members of Czech culture. Using the semi-structured interviews, elements characteristic of Czech members were identified. The found elements were compared with elements from the German educational video. It was found that respondents from the Czech cultural environment in the video identified elements typical for German culture, but would prefer other elements typical for their culture. Diplomová práce se zabývala rozdíly mezi německou a českou kulturou v prostředku vzdělávání. V nadnárodní organizaci vznikla dilema, zda je nutné pro příslušníky české kultury vytvořit nové vzdělávací video nebo je možné převést německé video, vytvořené mateřskou společností v Německu. Hlavním cílem práce bylo identifikovat prvky, na které by se mělo soustředit při vytváření vzdělávacího videa pro jedince z české kultury. Pomocí polostrukturovaných rozhovorů byly identifikovány prvky charakteristické pro české příslušníky. Vybrané prvky byly porovnány s prvky z německého vzdělávacího videa. Bylo zjištěno, že respondenti z českého kulturního prostředí ve videu identifikovali prvky typické pro německou kulturu, ale samy o sobě preferovaly prvky jiné, typické pro jejich kulturu.