Cestovní ruch severního Švédska - Trubanová, Martina (Vysoká škola ekonomická v Praze, 2017)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení současné situace cestovního ruchu v severním Švédsku. Teoretická část vysvětluje základní pojmy cestovního ruchu a popisuje jeho druhy, které jsou pro danou oblast nejdůležitější. Začátek praktické části se věnuje deskripci Švédského království, rozvoji zdejšího cestovního ruchu a jeho současným podmínkám. Následně se pak práce zaměřuje na nabízené atraktivity a, vývoj a strukturu návštěvnosti. Poslední část poté používá analýzu PEST a SWOT pro celkové zhodnocení dané oblasti. Nakonec je severní Švédsko srovnáno jak se zbytkem země, tak i s přilehlými oblastmi Norska a Finska. The aim of this Bachelor Thesis is to evaluate the current situation of tourism in Northern Sweden. The theoretical part defines basic terms of tourism and describes its forms that are most relevant to the given region. The beginning of the practical part deals with the description of Sweden, with the development of local tourism and with the current conditions. Subsequently, the thesis focuses on offered attractions and, the development and the structure of visitors. Afterwards, the last part uses PEST and SWOT analysis for general assessment of the given region. In the end, Northern Sweden is compared to both, the rest of the country and to the neighbouring parts of Norway and Finland.