Ďaleký sever ako priorita nórskej zahraničnej politiky - Zaťko, Miloš (Vysoká škola ekonomická v Praze, 2013)
Účelem této diplomové práce je zanalyzovat a zhodnotit norskou zahraniční politiku ve vztahu k Dalekému severu. Daleký sever je možné z geografického hlediska charakterizovat jako oblast ležící severně od severního polárního kruhu. Mezinárodní zájem o tuto oblast v posledních letech významně stoupnul, což je vyvolané především environmentálními a ekonomickými důvody. Tato oblast je citelně zasáhnutá klimatickými změnami, které však současně otevřeli nové ekonomické možnosti, díky kterým představuje Daleký sever oblast s ohromným ekonomickým potenciálem. Stejné důvody vedli taky Norsko k tomu, aby tuto oblast označilo za svoji nejdůležitější prioritu zahraniční politiky. Tahle práce se zabývá právě současnou podobou norské politiky Dalekého severu, a to s ohledem na její základní cíle a nástroje. Norsko však není jediným aktérem, který se zajímá o tuto oblast. Vzájemné střety mezi Norskem a jinými arktickými státy jsou podrobeny analýze, přičemž je kladený důraz na zhodnocení, jestli v rámci těchto vztahů převládá kooperační nebo konfliktní charakter. Na základě diplomové práce bude možné odpovědět na otázku, jestli a proč je Daleký sever prioritou norské zahraniční politiky. The purpose of this thesis is to analyse and evaluate the Norwegian foreign policy in relation to the High North. The High North can be described as a geographical area that is situated to the north of the Arctic circle. The international interest in this area has increased significantly in the last few years which is caused mainly by the environmental and economic issues. This area is considerably affected by climate change which, on the other hand, has opened the new economic opportunities that are able to change the High North to the area with great economic potential. Norway has decided for the same reasons to identify this area as its most important priority of foreign policy. This thesis deals with the current Norwegian High North policy with regard to its primary goals and instruments. However, Norway is not the only actor that is intersted in this area. The conflict of interests between Norway and other arctic players is subject to an analysis that is focused on the evaluation of its cooperative or confrontational character. On the basis of this thesis it will be possible to answer the question whether and why the High north is the priority of Norwegian foreign policy. Účelom tejto diplomovej práce je zanalyzovať a zhodnotiť nórsku zahraničnú politiku vo vzťahu k Ďalekému severu. Ďaleký sever je možné z geografického hľadiska charakterizovať ako oblasť nachádzajúcu sa severne od severného polárneho kruhu. Medzinárodný záujem o túto oblasť v posledných rokoch významne narástol, čo je vyvolané predovšetkým environmentálnymi a ekonomickými dôvodmi. Táto oblasť je citeľne zasiahnutá klimatickými zmenami, ktoré však zároveň sprístupnili nové ekonomické možnosti, vďaka ktorým predstavuje Ďaleký sever oblasť s ohromným ekonomickým potenciálom. Rovnaké dôvody viedli aj Nórsko k tomu, aby túto oblasť označilo za svoju najdôležitejšiu prioritu zahraničnej politiky. Táto práca sa práve zaoberá súčasnou podobou nórskej politiky Ďalekého severu, a to s ohľadom na jej základné ciele a nástroje. Nórsko však nie je jediným aktérom, ktorý sa zaujíma o túto oblasť. Vzájomné strety medzi Nórskom a inými arktickými subjektmi sú podrobené analýze, pričom sa kladie dôraz na zhodnotenie, či v rámci týchto vzťahov prevláda kooperácia alebo vzájomné konflikty. Na základe diplomovej práce bude možné odpovedať na otázky, či a prečo je Ďaleký sever prioritou nórskej zahraničnej politiky.