Problém Arktidy v současných mezinárodních vztazích - Frýbová, Martina (Vysoká škola ekonomická v Praze, 2012)
Bakalářská práce se zabývá problémem Arktidy v současných mezinárodních vztazích. Nejprve jsou teoreticky vymezeny základní pojmy jako je Arktida a mezinárodní režim, dále je popsán konkrétní mezinárodní režim Arktidy, jeho historický vývoj a srovnání s mezinárodním režimem Antarktidy. V závěru jsou v práci popsány deklarace jednotlivých arktických států, kde jsou zakotveny budoucí zájmy těchto států v oblasti Arktidy. The bachelor's thesis deals with the issue of the Arctic in contemporary international relations. First, there are described theoretical definitions of basic terms like Arctic and international regime , then the intrnational regime of the Arctic with its history and its comparism to the regime of Antarctic.In conclusion there are described declarations of Arctic states and their interests in the Arctic.