Nákladová efektivita substituční léčby závislosti na opiátech - Kourková, Zuzana (Vysoká škola ekonomická v Praze, 2011)
Práce se zabývá substituční léčbou závislých na opiátech, vymezuje drogovou problematiku, definuje svobodný a regulovaný trh. Popisuje drogovou prohibici a srovnává ji s alkoholovou prohibicí. V další části je popsána teorie substitutů a komplementů, která je podkladem pro vymezení substituční léčby. Cílem práce je obhájit efektivitu substituční léčby v České republice pomocí analýzy nákladů a výnosů na aktuálních datech. Empirická část je založena na informacích o nákladech na substituční léčbu závislých na opiátech, nákladech na léčbu závislostí na opiátech jiným způsobem, a na údajích o ušlé produktivitě v důsledku uvěznění, nemocnosti a úmrtí v souvislosti s opiáty. Efektivita substituční léčby je potvrzena, po odečtení všech nákladů od potenciálních výnosů práce dochází ke kladnému výsledku. Dalším závěrem práce je pozitivní vyhodnocení efektivity případného částečného financování substitučního léku Subutexu, který si dosud platí uživatelé sami. The thesis deals with a substance treatment of opiate addiction and determines drug abuse problems. The paper defines free and regulated market and describes drug prohibition compared with alcohol prohibition. The next part considers the theory of substitute and complement which is a basis for determination of a substance treatment. The goal of thesis is evaluating the effectiveness of substance treatment in the Czech Republic by force of cost-benefits analysis with current information. The empiric part is based upon the information about costs of substance treatment and about lost productivity. The effectiveness of substance treatment is confirmed, the amount gives after deductions for expenses an affirmative value. The next conclusion is positive appraisal of effectiveness of partial financing of Subutex, that is paid by consumer presently.