Kasvua pohjoisesta : Miten Norja, Ruotsi ja Suomi voivat saada aikaan kestävää kasvua arktisella alueella? : Riippumattoman asiantuntijatyöryhmän raportti - Valtioneuvoston kanslia (valtioneuvoston kanslia, 2015)
Tämä raportti on Norjan, Ruotsin ja Suomen pääministerien huhtikuussa 2014 asettaman selvitysryhmän työn tulos. Norjalla, Ruotsilla ja Suomella on arktisilla alueillaan yhteisiä taloudellisia, ympäristöön liittyviä ja yhteiskunnallisia intressejä. Tässä selvityksessä määritetään neljä potentiaalista kasvun ajuria ja esitellään neljä välinettä, joiden avulla Norjan, Ruotsin ja Suomen valtiot voivat pyrkiä kestävään taloudelliseen kasvuun pohjoisessa. Neljä kasvun ajuria: 1) nesteytetty maakaasu ja uusiutuva energia, 2) vihreä kaivostoiminta (green mining), 3) matkailun kehittäminen, ja 4) jääoloihin ja kylmään ilmanalaan liittyvä osaaminen. Neljä välinettä: 1) yksi sääntelyjärjestelmä, 2) yksi osaamis- ja työvoimavaranto, 3) yksi pitkän aikavälin liikenne- ja infrastruktuurisuunnitelma, sekä 4) yksi ääni arktisen alueen kansainvälisessä yhteistyössä.