Arbetslösa arbetssökande och deras andel av arbetskraften per kommun 2016 - Kattelus, Hilkka; Syvänen, Petri (työ- ja elinkeinoministeriö, 2017)
Denna statistiska rapport innehåller antalet arbetslösa arbetssökande och deras procentuella andel av arbetskraften per kommun. Dessa uppgifter produceras genom arbetsförmedlingsstatistiken. Uppgifterna om arbetslösa arbetssökande år 2016 är månatliga och genomsnittliga. De kommunvisa arbetskraftsuppgifter utifrån vilka andelen arbetslösa arbetssökande har beräknats är från Statistikcentralens sysselsättningsstatistik för 2014. Siffran i fråga används vid beräkningen av andelen för varje månad av året. Begreppet arbetslösa arbetssökande inbegriper dem som var arbetslösa arbetssökande den sista arbetsdagen i månaden, dvs. beräkningsdagen, samt de permitterade som har anmält sig till arbets- och näringsbyrån. År 2016 fanns den i genomsnitt högsta andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i kommunerna Pelkosenniemi (22,3 %), Posio (21,1 %), Kotka (20,1 %), Salla (20,1 %), Saarijärvi (19,6 %), Lieksa (19,2 %) och Tohmajärvi (19,1 %). På motsvarande sätt fanns de lägsta andelarna inom Fastlandsfinland i följande kommuner: Pedersöre (4,1 %), Närpes (4,5 %), Larsmo (4,6 %) och Nykarleby (5,6 %). Dessutom var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften mycket låg i alla kommuner på Åland; lägst var andelen i Sottunga (0,6 %) och i Föglö (1,0 %). I största delen av kommunerna sjönk den genomsnittliga andelen år 2016 från det föregående året; mest i Miehikkälä (-3,6 %-enheter), Kaskö (-3,5 %-enheter) och Toivakka (-2,8 %-enheter). På motsvarande sätt steg andelen år 2016 mest i Halsua (2,6 %-enheter), Lappajärvi (1,7 %-enheter), Kihniö (1,7 %-enheter), Tuusniemi (1,6 %-enheter) och Ilomantsi (1,6 %-enheter). Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften sjönk år 2016 från föregående år i 210 kommuner.