Saamelaiskulttuurikeskus. Toimikunnan mietintö - Saamelaiskulttuurikeskustoimikunta (oikeusministeriö, 2005)
Oikeusministeriö asetti 15.7.2004 toimikunnan Saamelaiskäräjien aloittaman saamalaiskulttuurikeskushankkeen jatkovalmistelua varten. Toimikunnan tehtävänä oli selvittää: 1) saamelaiskulttuurikeskukseen tulevat toiminnot ja niiden vaatima tilantarve; 2) hankkeen rahoitusmahdollisuudet, kulttuurikeskukseen tulevien toimintojen rahoitus mukaan lukien; 3) hankkeen toteuttamisvaihtoehdot; sekä 4) toteuttamisen aikataulu Saamelaiskulttuurikeskukseen tulisi toimitilat Saamelaiskäräjille ja eräille muille hallinnollisille toiminnoille sekä saamelaista opetus-, tutkimus-, elinkeino- ja kulttuuritoimintaa varten. Nämä osatoiminnot yhdessä muodostavat toimivan ja ehjän kokonaisuuden, jonka tarkoituksena on luoda saamelaisille paremmat edellytykset omaehtoisesti ylläpitää ja kehittää kieltään, kulttuuriaan ja elinkeinotoimintaansa, hoitaa ja kehittää kulttuuri-itsehallintoaan sekä tukea saamelaisten yleisten elinolojen kehitystä. Lisäksi tarkoituksena on parantaa mahdollisuuksia levittää ja saada tietoa saamelaisista alkuperäiskansana. Saamelaiskäräjien tekemien aikaisempien selvitysten ja taustatöiden pohjalta toimikunta selvitti kulttuurikeskukseen suunniteltujen toimintojen vaatimat tilatarpeet. Ne ovat 3 580 hyöty m²:ä (vuokrapinta-alaksi muutettuna 4 547 m²). Rakentamisen kustannusarvio n. 8,3 miljoonaa € (ilman alv., ind. 12/2004). Keskeisimmät käyttäjät talossa olisivat Saamelaiskäräjät ja Saamelaisalueen koulutuskeskus. Muita käyttäjiä olisivat Inarin kunta, Lapin lääninhallitus ja eräät saamelaisyhdistykset. Tilojen suunnittelussa on erityisesti kiinnitetty huomiota niiden monikäyttöisyyteen ja muunneltavuuteen. Toimikunta esittää, että kulttuurikeskus rakennetaan kansallisena erityishankkeena ja että sen rakennuttajana toimii Senaattikiinteistöt. Toimikunta esittää Saamelaiskäräjien tekemän päätöksen mukaisesti, että kulttuurikeskus rakennetaan ns. urheilukentän alueelle Inarin kirkonkylässä. Inarin kunta on sitoutunut siirtämään tontilla nykyisin olevan urheilukentän, terveystalon ja päiväkodin toisaalle, ...