Statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse (Valtioneuvoston kanslia, 2016)
I redogörelsen bedöms Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska omvärld och presenteras prioriteringarna och målen i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. Genom att förverkliga dessa stärker statsrådet Finlands säkerhet och främjar dess välfärd. För den tidsperiod som sträcker sig till mitten av 2020-talet anger statsrådet följande prioriteringar i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik: Stärkande av Europeiska unionen som säkerhetsgemenskap, fördjupat samarbete med Sverige och de övriga nordiska länderna, fördjupat samarbete med Förenta staterna, relationerna med Ryssland, övriga bilaterala relationer, utveckling av relationerna med Nato, det arktiska områdets framtid, hållbar utveckling i utrikes- och säkerhetspolitiken, sambandet mellan yttre och inre säkerhet., de bakomliggande orsakerna till migrationen och bräckliga stater, jämställdhet och mänskliga rättigheter, effektivitet i konflikthantering, större fokus på fredsmedling, starkare regelbaserad verksamhet och starkare krishanteringsförmåga