Itäinen Suomi – uusi suunta : Visio ja teot - Yli-Knuutila, Helinä; Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI; Alueet ja kasvupalvelut (fi=Työ- ja elinkeinoministeriö|sv=Arbets- och näringsministeriet|en=Ministry of Economic Affairs and Employment of Finland|, 2023)
Valtiosihteerityöryhmä selvitti kesän 2022 aikana toimenpiteitä, joilla itäisen Suomen elinvoimaa vahvistetaan. Yksi raportin suosituksista oli, että itäiselle Suomelle luodaan yhteinen kehittämisvisio yritysten, valtion ja alueiden tiiviissä yhteistyössä. Itäisen Suomen kehittämisvisiossa nostetaan esiin seuraavat aihe-alueet: elinkeinot ja osaaminen, koulutus ja TKI, omavaraisuus ja turvallisuus sekä saavutettavuus. Erikseen käsitellään myös työkaluja ja toimintamalleja, jotka konkretisoivat teemojen toimeenpanoa. Vision kokoamisesta on vastannut sidosryhmäyhteistyön pohjalta aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI. Julkaisun liitteenä on Helsingin yliopiston professorin Sami Moision kirjoitus geopolitiikan uudesta ajasta ja itäisen Suomen tulevaisuuden tekijöistä. Julkaisun tilaaja on työ- ja elinkeinoministeriö.