”Kiva että juuri minä saan opiskella tätä kieltä ja se on osa kulttuuriani” : Saamelaislasten hyvinvointi ja oikeuksien toteutuminen - Weckström, Elina; Kekkonen, Karri; Kekkonen, Outi (fi=Lapsiasiavaltuutetun toimisto|sv=Barnombudsmannens byrå|en=Office of the Ombudsman for Children|, 2023)
Tässä julkaisussa tarkastellaan saamelaislasten hyvinvointia ja oikeuksien toteutumista lasten itsensä kertomana. Selvityksen tulosten perusteella saamelaislasten tilanne on monelta osin hyvä. Saamelaislasten elämää onkin syytä tarkastella monista näkökulmista. Oman osuutensa monien saamelaislasten elämään tuovat monikielisyys, saamenpuvun käyttö ja saamelaisten perinteiset elinkeinot. Lapsiasiavaltuutetun toimisto toteutti selvityksen osana kansallista lapsistrategiaa vuoden 2022 aikana. Selvitykseen osallistui 11–17-vuotiaita itsensä saamelaiseksi kokevia lapsia saamelaisten kotiseutualueelta ja muualta Suomesta. Kyselylomakkeen laatimista varten haastateltiin kuusi lasta. Sähköiseen kyselyyn vastasi 83 lasta. Selvityksen tulokset tarjoavat esimerkiksi saamelaisyhteisölle ja päättäjille ajankohtaista tietoa päätöksenteon, kehittämistyön ja toiminnan tueksi.