Språkpolitiskt program : Statsrådets principbeslut - Beredningsgruppen för det språkpolitiska programmet (Statsrådet, 2022)
I enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering har det utarbetats ett språkpolitiskt program, i vilket de andra talade språken i Finland utöver nationalspråken beaktas, särskilt de samiska språken, romani, karelska och teckenspråken. Detta är det första övergripande språkpolitiska programmet som granskar ställningen för andra språk än nationalspråken i Finland. Målet med det språkpolitiska programmet är att bemöta de utmaningar som de olika språken står inför. Målen för det språkpolitiska programmet är att skydda, revitalisera, stödja och stärka de inhemska språken. Barn och unga står i centrum för det språkpolitiska programmet: att språken förs vidare från en generation till en annan måste kunna tryggas även i framtiden. I det språkpolitiska programmet granskas också i korthet ställningen för andra språk än de inhemska språken och utmaningarna gällande dem. Beredningsgruppen tillsattes av justitieministeriet den 25 februari 2021 för mandatperioden 1.3–31.12.2021 för att bereda det språkpolitiska programmet. Beredningsgruppen hörde också andra sakkunniga och intressegrupper under beredningen av programmet. Det språkpolitiska programmet innehåller en vision om minoritetsspråkens framtid.Programmet innehåller också mål och åtgärder med hjälp av vilka man strävar efter att skydda och stödja olika språk.