Statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse - Utrikesministeriet (Statsrådet, 2020)
Redogörelsen innehåller en bedömning av Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska omvärld, som genomgår stora förändringar, och prioriteringarna och målen för Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. Genom de utrikes- och säkerhetspolitiska åtgärderna stärker statsrådet Finlands säkerhet och välfärd. Målen består i att främja utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete, starkt multilateralt samarbete, globalt ansvar och fredsbyggande åtgärder. Främjandet sker genom att stärka Europeiska unionens funktionsförmåga och enighet, betona det särskilda förhållandet till Sverige och det nordiska samarbetet, utveckla partnerskapet med Nato, värna om bilaterala relationer och partnerskap, öka säkerheten genom en stark krishanteringsförmåga, stödja ett regelbaserat internationellt system, främja ett effektivt FN, försvara öppen och rättvis handel, utnyttja digitaliseringens möjligheter, poängtera vikten av det arktiska samarbetet, betona mänskliga rättigheter som grund för utrikes- och säkerhetspolitiken, främja säkerhet genom bekämpning av klimatförändringen, stärka global hälsosäkerhet, främja hållbar utveckling, hantera migrationsfrågor helhetsmässigt, stärka fredsmedlingskompetensen, skapa stabilitet genom krishantering samt sörja för förutsägbarhet genom vapenkontroll och nedrustning.