Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko - Ulkoministeriö (valtioneuvosto, 2020)
Selonteossa arvioidaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista toimintaympäristöä, joka on voimakkaassa muutoksessa, ja määritellään ulko- ja turvallisuuspoliittiset tavoitteet ja painopisteet. Toimeenpanolla valtioneuvosto vahvistaa Suomen turvallisuutta ja hyvinvointia. Tavoitteita ovat ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön edistäminen, monenkeskisen yhteistyön vahvistaminen, globaalin vastuun kantaminen ja rauhan rakentaminen. Näitä toteutetaan vahvistamalla Euroopan unionin toimintakykyä ja yhtenäisyyttä, korostamalla erityistä suhdetta Ruotsiin ja pohjoismaista yhteistyötä, kehittämällä Nato-kumppanuutta, hoitamalla kahdenvälisiä suhteita ja kumppanuuksia, lisäämällä turvallisuutta vahvalla kriisinsietokyvyllä, tukemalla sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää, tavoittelemalla tehokkaampaa YK-järjestelmää, puolustamalla avointa ja oikeudenmukaista kauppaa, hyödyntämällä digitalisaation mahdollisuudet, peräänkuuluttamalla arktisen yhteistyön tärkeyttä, painottamalla ihmisoikeuksia ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustana, tuottamalla turvallisuutta ilmastonmuutoksen hillinnällä, toimimalla globaalin terveysturvallisuuden vahvistamiseksi, edistämällä kestävää kehitystä, vastaamalla muuttoliikkeeseen kokonaisvaltaisesti, vahvistamalla rauhanvälitysosaamista, luomalla vakautta kriisinhallinnalla sekä tuottamalla ennakoitavuutta asevalvonnalla ja aseriisunnalla.