Luonnontuotealan toimialaraportti 2019 - Honkanen, Mika (Työ- ja elinkeinoministeriö, 2019)
Luonnontuotealan oikaisematon liikevaihto vuonna 2017 oli noin 530 miljoonaa euroa. Mikroyritysten osuus luonnontuotealan yrityslistauksesta on noin 90 prosenttia. Oman pääoman osuus on kasvanut merkittävästi mikroyritysten osalta, kun taas pienillä ja keskisuurilla se on pienentynyt. Eniten luonnonmarjoja ja -sieniä tuli kauppoihin Lapista (43 %) ja Itä-Suomesta (29 %) vuonna 2018. Luonnonmarjojen viennin pääasiallinen arvo syntyy jäädytetystä mustikasta (4,7 M€). Matkailun vahva kasvu luo luonnontuotteiden ja -palveluiden pienemmille tuottajille mahdollisuuksia kasvuun. Arktisuus luonnontuotteen brändissä voi luoda viennille lisäarvoa. Suomalaisilla luonnon raaka-aineilla on huomattava kysyntä maailmanmarkkinoilla muun muassa Aasiassa. Luonnontuotealan toimialaraportti tarkasteleekin luonnontuotteiden keskeistä raaka-aineiden lähdettä eli metsää. Raportissa pohditaan metsien monimuotoisuutta, raaka-aineiden saatavuutta ja siihen liittyviä riskejä sekä keinoja jalostusasteen nostoon. Kansallisen metsästrategia 2025-päivityksessä nähdään olennaisena avoimeen metsätietoon pohjautuvien palvelualustojen kehittäminen. Kehitystyö PEFC- ja FSC-metsäsertifioiduille luonnontuotteille jatkuu. Maaseuturahaston varoin tuettuihin luonnontuotealan investointeihin vuosina 2017–2018, suurimmat euromäärät ovat kohdistuneet marjojen jatkojalostukseen.