Keskustelunavauksia alueiden Suomeen - Ponto, Heli; Kuhmonen, Hanna-Mari; Osenius, Johanna (Työ- ja elinkeinoministeriö, 2018)
Tämä julkaisu on keskustelunavaus aluepolitiikan uudistamiseksi. Siinä tunnistetaan Suomen aluekehitykseen vaikuttavia ilmiöitä ja tulevaisuuden mahdollisia kehityskulkuja sekä hahmotetaan aluekehittämisen uusia välineitä. Keskustelunavauksessa pyritään moninäkökulmaiseen visiointiin sekä uuden retoriikan ja ideoiden löytämiseen. Elinkeinoministeri Mika Lintilän talvella 2018 koolle kutsuma asiantuntijaryhmä keskusteli ja tuotti tekstejä keskustelunavauksen valmistelua varten. Tekstin koostaminen ja toimitustyö tehtiin työ- ja elinkeinoministeriössä. Keskustelunavauksen valmisteluun osallistuivat muuttoliiketutkija Timo Aro, ennustepäällikkö Janne Huovari PTT:stä, tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista, aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki Vaasan yliopistosta, Euroopan historian professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta, hallituksen puheenjohtaja Ossi Martikainen Lapinlahden kunnasta, kaupunginjohtaja Tytti Määttä Kuhmon kaupungista, aluetieteen professori Sami Moisio Helsingin yliopistosta, maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Etelä-Savon maakuntaliitosta, maakuntajohtaja Asko Peltola Etelä-Pohjanmaan liitosta, puheenjohtaja Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä, tietokirjailija Osmo Soininvaara, kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta sekä tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta. Keskustelunavaus on työskentelyn tuloksena laadittu yhteenveto eikä se välttämättä edusta kaikkien asiantuntijoiden näkemyksiä.