Kaivoslain 38 § edellyttämän vaikutusten arvioinnin selvittäminen lupamenettelyissä saamelaisten kotiseutualueella, koltta-alueella ja erityisellä poronhoitoalueella - Uusisuo, Maija; Innovaatiot ja yritysrahoitus (Työ- ja elinkeinoministeriö, 2018)
Kaivoslain (621/2011) 38 § edellyttämän vaikutusten arvioinnin ja siihen liittyviin näkemyseroihin on haettu ratkaisuja asianosaisten vapaaehtoisessa työryhmässä. Työryhmä päätyi tuottamaan yhteisesti hyväksytyn raporttiosan sekä sen liitteissä esitettävät kunkin osapuolen toimittamat aineistot. Kullanhuuhdonnan vaikutukset ovat moniulotteisia ja vaikutusten arviointi edellyttää eri viranomaisten, toimijoiden ja sidosryhmien välistä yhteistyötä. Työryhmä esitti mm. hakemuksen sisällön parantamista, saman alueen hakemusten käsittelyn yhdistämistä tietyin edellytyksin sekä paliskuntien ja kullankaivajien yhteydenpidon ja viestinnän parantamista. Yhteisesti esitettiin myös pyrkimys siihen, että kullankaivuun oikeuttavan luvan ratkaisisi yksi viranomainen, joka vastaisi myös lupaehtojen noudattamisen valvonnasta. Eri osapuolet ovat ehdottaneet myös muita parannusehdotuksia, jotka on esitetty tämän raportin liitteessä 3. Hallinto-kokonaisuus on sirpaleinen. Kullanhuuhdonnassa huomioitavia määräyksiä on eri hallinnonalojen lainsäädännössä. Kooste huomioitavasta lainsäädännöstä on esitetty raportin liiteosassa. Vaikka työryhmä ei päässytkään tehtävän annossa asetettuihin tavoitteisiin, käydyt keskustelut ovat lisänneet eri osapuolten tietoa ja ymmärrystä vaikuttavista asioista. Työ- ja elinkeinoministeriön yhteyshenkilö: Maija Uusisuo, innovaatiot ja yritysrahoitus –osasto, puh. +358 50 591 9888