UTJECAJ DRUŠTVENIH MEDIJA NA PROCES ODABIRA TURISTIČKE DESTINACIJE - Žilić, Maja (Sveučilište u Slavonskom Brodu. Odjel društveno-humanističkih znanosti., 2023)
U ovom radu će se obraditi tema Utjecaj društvenih medija na proces odabira turističke destinacije, točnije kako same društvene mreže i njihove usluge te karakteristike mogu utjecati na korisnike društvenim medija da donesu odluku odabira turističke destinacije. Završni rad je podijeljen na nekoliko naslova u kojima će se objašnjavati definicije i važnost Interneta te društvenih medija, tipovi i karakteristike, važnost društvenih medija za turizma, kako prolazi sam tijek donošenja odluke odabira turističke destinacije te samo provedeno istraživanje koje će prikazati primarne podatke prikupljene na određenom segmentu osoba. Sami teorijski dio rada je upotpunjen istraživanjem putem ankete u kojoj se prikazuje što korisnici misle o društvenim medijima i kako oni utječu na njihov proces donošenja odluke odabira turističke destinacije. Teorija je upotpunjena primjerima iz stvarnog života što olakšava shvaćanje važnosti društvenih medija u turizmu i ugostiteljstvu This paper will cover the topic of the influence of social media on the process of choosing a tourist destination, specifically how social networks and their services and characteristics can influence social media users to make a decision to choose a tourist destination. The final paper is divided into several titles, which will explain the definitions and importance of the Internet and social media, types and characteristics, the importance of social media for tourism, how the process of making a decision to choose a tourist destination goes, and the research itself, which will present the primary data collected on a certain segment of people. The theoretical part of the work itself is complemented by research through a survey that shows what users think about social media and how it affects their decision-making process of choosing a tourist destination. The theory is complemented by examples from real life, which makes it easier to understand the importance of social media in tourism and hospitality.