Edukace seniorů jako andragogické téma - Paďourová, Lenka (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2012)
Závěrečná bakalářská práce se zabývá vzděláváním seniorů jako o andragogickém tématu a skládá se ze čtyř kapitol. První tři kapitoly jsou teoretické a zabývají se základními teoretickými pojmy andragogiky, gerontagogiky a jejich důležitosti v teorii i praxi. Dále se zaměřuje na seniory jako jednu ze skupin edukace, kde vymezuje pojmy stáří, stárnutí, změny ve stáří, metody a zásady správné komunikace se seniory, a také institucemi zaměřené na edukaci seniorů. Praktickou část tvoří analýza dotazníkového šetření. Dotazování byli senioři žijící v různých zařízeních, která se vzděláváním a péči o seniory zabývají, a také senioři žijící doma. Cílem práce je zjistit, jak na své vzdělávání pohlíží sami senioři a jaké možnosti dalšího vzdělávání mají. Zjištěné výsledky jsou zpracovány do tabulek, graficky znázorněny v grafech a následně vyhodnoceny. The Bachelor thesis focuses on seniors and talks about andragogical theme. It consists of four chapters. The first free chapters deal with basic theoretical andragogical and gerontogogical concepts and their importance in theory and practice. The thesis focuses on seniors as one group of education. The thesis explains concepts of old age, ageing, changes in old age, communication methods and institutions, which are connected with education. The practical part consists of an analysis of questionnaire. Interviewed were seniors living in different institutions, which are concerned with senior education. The aim of this thesis is to find out how seniors look on education themselves and haw many possibilities of education they have. The results are processed into tables, graphically depicted in the charts and subsequently evaluated. Ústav pedagogických věd obhájeno