Prožívání stáří a religiozita - Hurtová, Dana (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2012)
Bakalářská práce si klade za cíl upozornit na vlivy, které mohou mít pozitivní dopad na prožívání stáří. Snaží se zmapovat, jak se do prožívání stáří promítá religiozita, jak vnímají stáří samotní dotázaní senioři, v čem spatřují pozitiva a negativa. Zkoumá, zda mají sledovaní senioři strategie pro zvládání obtíží, které s sebou stáří přináší. Zabývá se otázkou, jestli dochází u sledovaných seniorů k rekapitulaci životní dráhy a jaký charakter má uvažování o perspektivě pro zbytek života. Snaží se odhalit, zda existují rozdíly ve vnímání a v přístupu ke stáří u seniorů věřících - členů křesťanské církve - a seniorů bez vyznání - tedy těch, kteří se sami považují za nevěřící. Popisuje rozdíly mezi religiozitou a spiritualitou. This bachelor thesis aims to highlight the factors that can have a positive impact on the experience of old age. It tries to map out how religiosity is reflected in the old age experience and how the elderly perceive their age, in what they see positives and negatives. It examines whether the studied seniors do have strategies for coping with the difficulties of the old age. It deals with the question whether the monitored seniors recapitulate their life course and what is the character of their pondering upon the prospects for the rest of their lives. It tries to detect whether there are differences in perception and attitudes to old age in the elderly believers - members of the Christian Church - namely those who consider themselves being non-believers. It mentions the differences between religiosity and spirituality. Ústav pedagogických věd obhájeno