Prikupljanje i obrada podataka o morskim sisavcima iz porodice Cetacea - Dujmušić, Marina (Sveučilište u Zadru. Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu., 2016)
Teorijski dio rada bavi se biologijom, distribucijom, taksonomijom i ponašanjem morskih sisavaca iz porodice Cetacea uz pregled metoda njihova istraživanja koje imaju najveću primjenu. Terenski dio istraživanja uključuje foto-identifikaciju i praćenje kitova usana metodom transekta primjenom opservacijskih tehnika istraživanja ponašanja. Eksperimentalni dio istraživanja proveden je u zaljevu Skjálfandi, gdje se populacije kitova usana u ljetnom razdoblju zadržavaju u velikom broju radi hranjenja, što je omogućilo razvoj grane turizma temeljene na organiziranim turama za promatranje kitova brodom, danas najbrže rastućim gospodarstvom na Islandu. Jedan od zadataka ovoga rada je utvrđivanje primjenjivosti smjernica predloženih Kodeksom ponašanja pri promatranju kitova koje operateri dobrovoljno provode u svrhu reguliranja i minimaliziranja utjecaja turističkih tura na kitove. Da bi se smjernice testirale, kitovi su praćeni oportunistički na turistički organiziranim turama. Drugi zadatak istraživanja odnosio se na utvrđivanje utjecaja turističkih brodova na promjenu ponašanja kitova, odnosno promjenu horizontalnog izbjegavanja (William, 2002). Mjerena je radijalna udaljenost između kita i broda (r), kut otklona () životinje u odnosu na brod, GPS pozicija, broj i vrsta prisutnih brodova, vrsta kita, te podaci o vremenskim uvjetima i uvjetima plovidbe. Premda rezultati pokazuju da tek 20% kitova primjenjuje horizontalno izbjegavanje u prisustvu plovila, potrebno je provesti opsežno istraživanje na velikom broju uzoraka zbog velike varijabilnosti u ponašanju kitova. Tijekom povijesti ovi su sisavci bili izuzetno iskorištavani, a neke su vrste dospijele na rub izumiranja, pa je stoga prikupljanje podataka o njihovu ponašanju, broju, ekologiji i korištenju staništa izuzetno važno radi njihova očuvanja i zaštite. In theoretical part of the thesis biology, distribution, taxonomy and behavior of cetaceans are explained, with an overview of research methods having the highest implementation. In field work a ...