Influencer marketing u turizmu - Šimović, Tea (Sveučilište u Zadru. Odjel za turizam i komunikacijske znanosti., 2023)
Društveni mediji promijenili su način komuniciranja među populacijom, između ostalog i način na koji poduzeća promoviraju svoje proizvode i usluge. Sami potrošači imaju sada veći utjecaj, a njihovo mišljenje je postalo važnije nego ikad. Osim toga, društveni mediji kao takvi su vremenom otvorili nove mogućnosti oglašavanja, jedna od kojih je influencer marketing. Influenceri kao utjecajni pojedinci na društvenim medijima su postali izrazito popularni zbog svoje stalne publike i svog utjecaja na korisnike i njihovu odluku o kupnji. Poduzeća moraju pripaziti pri odabiru načina oglašavanja i pronalaženja novih načina komunikacije sa svojom ciljnom publikom. Prema tome, influencer marketing pokazao se kao vrlo efikasan oblik promocije, sukladno činjenici da influenceri imaju svoju stalnu bazu publike koja u njih ima povjerenja i osjeća se povezano s njima. Poduzeća prilikom suradnje s influencerima mogu doći do svoje ciljne publike na puno prirodniji i manje nametljiv način od klasičnog oglašavanja te svoj proizvod ili uslugu plasiraju na autentičan način. Kako bi promocija putem influencera, odnosno influencer marketinga bila uspješna, vrlo je važno pronaći odgovarajućeg influencera koji ima jednake vrijednosti, cilj i vizije kao i poduzeće koje ga angažira. Influenceri koji su bili predmet istraživanja u ovom radu preferiraju objavljivanje sadržaja u obliku fotografija na Instagramu te gotovo uvijek koriste oznaku lokacije na fotografijama. Često su zastupljene objave promotivnog karaktera, dok su informativne objave nešto rjeđe. Interakcija s pratiteljima je vrlo bitna u ovom tipu marketinga, stoga influenceri često postavljaju pitanja i traže interakciju svojih pratitelja, kako bi na taj način dobili više povratnih informacija i uvidjeli želje i potrebe svojih pratiteljima, odnosno ciljnog tržišta. Kod korištenja oznaka drugih korisnika, influenceri preferiraju oznake korisničkih profila turističkih agencija, hotelskih lanaca, resorta, ugostiteljskih objekata i slično, dok se skoro nikako ne koriste oznake ...