Stvaranje online reputacije korištenja viralnog marketinga na primjeru Grada Zadra - Mijačika, Ivana (Sveučilište u Zadru. Odjel za turizam i komunikacijske znanosti., 2016)
Turizam je veliki pokretač svjetskih gospodarstava i kretanja populacije, te zemlja koja ima razvijen turizam dobiva određenu prepoznatljivost na tržištu. Kontinuirani razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija u posljednjem desetljeću ima bitnu ulogu u razvoju turizma. Upravo je e-turizam pojam koji označava tu digitalizaciju svih procesa u turizmu. Grad Zadar ima bogatu turističku ponudu, od raznolike kulturne i prirode baštine do brojnih zabavnih aktivnosti te velikog izbora smještajnih kapaciteta zbog koje turisti sve više posjećuju i ostaju u ovoj destinaciji. Ljudi danas sve više vremena provode na internetu te su se zbog toga i proizvođači proizvoda i/ili usluga okrenuli tom mediju kako bi privukli sve veći broj korisnika svojih usluga. Putem viralnog marketinga, organizacija ili destinacija može osigurati gotovo besplatnu promociju svojih proizvoda i/ili usluga i privući veliki broj novih korisnika. Bitno je samo imati dobro osmišljenu autentičnu priču koja će kod drugih potaknuti interes i biti im zanimljiva da će ju sami širiti dalje. Kod oglašavanja turističkih proizvoda i usluga na internetu moramo uzeti u obzir da su oni neopipljivi te da ih klijent može doživjeti tek kada dođe u destinaciju. Zbog toga većina voli istražiti i dobiti sve željene informacije na internetu prije kupnje određenog proizvoda ili usluge. Oglašavati se na internetu može putem web stranice, bannera, pop-up prozora, društvenih medija i tako dalje. Internet oglašavanje može biti vrlo uspješno samo je važno pratiti tržišne trendove i znati koja je određena ciljana skupina kojoj nudimo proizvod i/ili uslugu te što tu skupinu potiče na kupnju ili odluku o kupnji kako bi im mogli ponuditi relevantnu poruku koja će pokazati da ponuđač vodi računa o kupčevim željama. Turistička destinacija je krajnje odredište nekog putovanja gdje turist može pronaći sve aktivnosti zbog kojih je tu i došao. Oglašavanjem na Facebooku, ukoliko smo sve prije navedeno ispunili, možemo vrlo lako dosegnuti veliki broj novih potencijalnih kupaca. ...