Inovacije ERP(SAP) poslovnog sustava u marikulturi - Lukin, Lovre (Sveučilište u Zadru. Odjel za informacijske znanosti., 2020)
Moderno poslovanje u današnje vrijeme je nezamislivo bez ERP poslovnog sustava. Većina današnjih ERP poslovnih sustava pogotovo kod manjih dobavljača ne fokusiraju se na specifične industrije već svoj fokus baziraju na segmentima poslovanja koje su slične svim industrijama kao što su Računovodstvo, Prodaja, Nabava i Skladišno poslovanje. Dok je proizvodnja zastupljena samo u većim industrijama kao što farmaceutika, metalna, naftna i sl. Marikultura kao specifična industrija nastoji također pronaći načine kako da uz suvremenu tehnologiju unaprijedi i modernizira svoje poslovanje, te se ERP sustav pokazao kao jedan od boljih rješenja. SAP ERP sustav posjeduje prilagodljivosti koju mogu provesti sami korisnici sustava, jer svaka je industrija specifična, a unutar pojedinih industrija tvrtke razvijaju poslovanje koje je u konačnici jako različito te je potreban sustav koji će se moći prilagoditi svakom pojedinom poslovanju. Upravo takvim pokazao SAP ERP sustav, kao savršeno rješenje koje dopušta da tvrtke same razviju svoje poslovne module unutar svog ERP-a bez dodatne integracije. U marikulturi kavezni uzgoj je jedan od zahtjevnih primjera zbog svoje kompleksnosti ali je zato uz tehnološko poznavanje materije uspješno moguće razviti poslovni sustav kroz SAP ERP, a sve u svrhu bolje kontrole proizvodnje, prodaje te svih aspekata poslovanja. Modern business nowadays is unthinkable without an ERP business system. Most of today's ERP business systems, especially for smaller suppliers, do not focus on specific industries but base their focus on business segments that are similar to all industries such as Accounting, Sales, Purchasing and Warehousing. While production is represented only in larger industries such as pharmaceuticals, metals, petroleum, etc. Mariculture as a specific industry is also trying to find ways to improve and modernize its business with modern technology, and the ERP system has proven to be one of the better solutions. The SAP ERP system has flexibility that can be implemented by system users ...