Uloga društvenih medija u suvremenoj komunikaciji na primjeru YouTube-a - Žgela, Antonia (Sveučilište u Zadru. Odjel za turizam i komunikacijske znanosti., 2018)
Društveni mediji promijenili su način na koji ljudi diljem svijeta komuniciraju, a da ne napuštaju toplinu doma, uz jednostavno korištenje društvenih mreža putem interneta. Mogućnost povezivanja i jednostavnost su jedne od glavnih stavki uspješnosti ovih takozvanih novih medija. Stranice društvenih mreža postale su sastavnim dijelom svakodnevnog života ljudi. Na društvenim mrežama mogu se pronaći novi prijatelji, ali može se i održavati veza sa starim prijateljima. Društvene mreže se također mogu koristiti za pronalazak radnog mjesta, stjecanje radnog iskustva ili pronalazak informacija iz određenog područja koje korisnik smatra zanimljivim. Istražio se i pojam YouTube, njegova povijest, značaj i utjecaj na današnje društvo. Jednostavno rečeno, YouTube je dominantna mreža za online video sadržaj i samim time središnjica za distribuciju oglasa. YouTube je treća najčešće korištena internet lokacija na svijetu, ispred njega su samo Google i Facebook. Temeljna ideja iza YouTubea je da bilo tko, bilo gdje u svijetu, može učitati video sadržaj o gotovo bilo čemu što im se sviđa, te ga može podijeliti s ostatkom korisnika na stranici. YouTuberi su skupina mladih ljudi koji su zbog želje za stvaranjem i kreativnosti odlučili snimati sebe, svoju svakodnevicu ili ljude oko sebe i tako stvorili nešto posebno i nesvakidašnje. Njihova imena su danas poznata u gotovo istoj mjeri poput imena glumaca ili pjevača, a njihova postignuća su daleko nadmašila samo snimanje video sadržaja za stranicu YouTube. Oni su skupina pametnih, ambicioznih i poduzetnih ljudi koji su uz pomoć društvenih medija sami sebi kreirali posao iz snova, onaj za koji se prije desetak godina smatrao nemogućim. Oni su izašli iz svoje sigurne zone i na primjeru YouTubea dokazali ulogu i ogroman utjecaj društvenih medija u današnjem društvu. Social media has changed the way people communicate around the world, without leaving the warmth of their home, with easy access to social networks on the internet. The ability to connect and simplicity are some of the ...