Studie av olika fastighetsmäklarprogram : och hur väl dessa förbereder studenterna inför fastighetsmäklaryrket - Kirk, Jessica; Lundell, Sara (Högskolan Väst, Avd för lantmäteriteknik och matematik, 2012)
Studien undersöker olika fastighetsmäklarprogram i Sverige och om valet av högskola eller universitet påverkar framtida arbetstillfällen. Bedömer framtida arbetsgivare studenterna efter högskola och universitet samt längden på fastighetsmäklarutbildningen? I Sverige är det den statliga myndigheten Fastighetsmäklarnämnden (FMN) som kontrollerar, utbildar, informerar och registrerar fastighetsmäklare. FMN har tagit fram de formella utbildnings- och praktikkrav som krävs för en registrering till fastighetsmäklare. Utbildningskravet är satt till minst 120 högskolepoäng, vilket motsvarar två års högskolestudier vid ett utbildningsinstitut som har av FMN godkänt fastighetsmäklarprogram. I studien granskas de högskolor och universitet som erbjuder fastighetsmäklarprogram om 120 högskolepoäng respektive 180 högskolepoäng. Avgränsningen i studien har satts till fastighetsmäklarprogram som inriktar sig mot fastighetsförmedling och fastighetsvetenskap. Studien omfattar Högskolan i Borås, Högskolan i Gävle, Högskolan Väst, Luleå Tekniska Universitet och Malmö Högskola. Studien undersöker även kommande arbetsgivares syn på studenter som söker arbete och deras syn på praktik. Enkätundersökningen omfattar kontorsansvariga vid fastighetsmäklarkontor från, Bjurfors, Fastighetsbyrån, HusmanHagberg, SkandiaMäklarna och SvenskFastighetsförmedling i Stockholm, Göteborg och Malmö. I studien utfördes en kvantitativ enkätundersökning i två delar, en till alumner från de valda högskolorna och universiteten samt en till kontorsansvarig vid respektive fastighetsmäklarkontor från de olika städerna. Litteraturstudierna baserades på webbsidor och kataloger från respektive utbildningsanordnare samt artiklar från branschtidningar. Resultatet från undersökningen visar att tidigare studenter väljer utbildning med hänsyn till information från kurskataloger samt var studenten bodde vid tidpunkten för ansökan. Praktiktidens genomförande skiljer sig åt beroende på vilket fastighetsmäklarkontor studenten praktiserar hos. Av de tillfrågade ...