Arktische Form des Mañana? Eine Untersuchung von Lappland-Stereotypen in sechs deutschen Online-Reisereportagen - Oinas, Sisko (2018)
Lappi on yksi saksalaismatkailijoiden suosikkikohteista Suomessa. Internetistä löytyykin useita Lappia käsitteleviä saksankielisiä matkareportaaseja. Millaisen kuvan nämä Lapista ja sen asukkaista välittävät? Tutkielmassa tarkastellaan kuutta saksankielistä online-matkareportaasia. Tavoitteena on selvittää, millaisia stereotyyppisiä käsityksiä Lapista tekstit sisältävät ja välittävät. Pääpaino on sosiaalisilla stereotypioilla, mutta tutkielmassa tarkastellaan myös Lapin yleisempää matkailullista imagoa. Analysoinnin tueksi on määritelty monivivahteiset käsitteet stereotypia ja imago sekä kartoitettu niiden merkitystä matkailussa. Analyysissa huomioidaan sekä stereotypioiden sisältö että muoto. Sisällöltään samankaltaisten stereotypioiden havaitsemista helpottavat semanttisen isotopian käsite ja parafraasit. Muodoltaan stereotypiat ovat joko eksplisiittisiä tai implisiittisiä. Tutkituissa matkareportaaseissa Lappi nähdään kylmänä, mutta kauniina erämaana. Stereotypioiden mukaan ihmiset elävät lähinnä matkailusta ja poronhoidosta. He ovat varautuneita ja hiljaisia luontoihmisiä, jotka ovat tottuneet kylmään. Ankarista olosuhteista he selviävät sisukkuutensa, kekseliäisyytensä, saunan ja tangon avulla. Lappi on sivistyneen kaupunkikulttuurin vastakohta, jonne rauhaa rakastavat suomalaiset pakenevat rentoutumaan. fi=Kokotekstiversiota ei ole saatavissa.|en=Fulltext not available.|sv=Fulltext ej tillgänglig.