Rezijanska identiteta med mitom in ideologijo: vpliv na jezik - DAPIT, Roberto (2004)
Jedro in tema te razprave je opazovanje Rezijanov pri potrjevanju njihove identitete, ki jo dopolnuje primerjava s sodobnimi situacijami. Tudi v tem pogledu izstopa Rezija zaradi svoje enkratnosti, saj se razlikuje bodisi od bližnjih skupnosti, s katerimi je sorodstveno tesno povezana, bodisi od drugih. Razlika je v mitičnem pogledu na lastni izvor, ki je značilen za Rezijane, ne pa za prebivalce Terskih in Nadiških dolin. Po tem prepričanju, sicer razmeroma novem - kot je mogoče sklepati - so Rezijani ruskega izvora. Mit izhaja bodisi iz same skupnosti kot tudi iz zunanjega okolja, in sicer furlanskega, kjer se je razširil in odločno okoreninil. Tudi v Furlaniji je namreč splošno razširjeno mnanje, da so zaradi svojega posebnega jezika in navad Rezijani, ki jih vsi poznajo po posebnih "potujočih" poklicih, ki jih opravljajo, potomci Rusov. V času so se nabrala številna pričevanja, ki pripisujejo vsem Rezijanom "eksotični" izvor, tudi pričevanja etiološke narave, kar pomeni, da Rezijani sami širijo tovrstne ideje o lastnem izvoru.