Merikotkan (Haliaeetus albicilla) pesäpaikan valinta populaatiokoon kasvaessa Suomen lounaisosassa ja Ahvenanmaalla - Peltonen, Olli (2024)
Pesäpaikan valinta on linnun käyttäytymisen ohjaama prosessi, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia lisääntymismenestykselle. Evoluution kautta eliöille on kehittynyt luontainen tarve pyrkiä mahdollisimman hyvään kelpoisuuteen eli kykyyn tuottaa lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Voidaankin olettaa merikotkien pyrkivän löytämään oman kelpoisuutensa kannalta mahdollisimman suotuisia pesäpaikkoja. Ympäristöolosuhteiltaan suotuisa pesäpaikka tarjoaa esimerkiksi suojaa, hyviä mahdollisuuksia ravinnon hankintaan sekä pesintärauhaa. Tutkielman tavoitteena on tarkastella, onko ympäristötekijöillä ollut havaittavissa olevaa vaikutusta merikotkien pesäpaikan valintaan Suomen lounaisosassa ja Ahvenanmaalla. Merikotkien pesintää on seurattu tutkimusalueella tarkasti monia vuosikymmeniä, joiden kuluessa alueen merikotkapopulaatio on elpynyt sukupuuton partaalta elinvoimaiseksi. Populaatiokoon huomattava kasvu vuosina 1975–2021 mahdollistaa reviirikilpailun vaikutusten tarkastelun suhteessa pesäpaikan valintaan. Tutkielman hypoteeseina ovat, että merikotkat ovat pyrkineet valitsemaan optimaalisia pesäsijainteja ja tarkastelujaksolla kiihtynyt reviirikilpailu on pakottanut merikotkia pesimään ympäristöolosuhteiltaan heikommille alueille. Ympäristötekijöiden ja merikotkan pesäpaikkojen välistä suhdetta analysoitiin tutkielmassa paikkatietomenetelmin sekä pesäpisteiden että reviirialueiden näkökulmista. Vertailtaviksi ympäristötekijöiksi valikoitiin sellaisia, joilla voidaan aikaisemman tutkimustiedon pohjalta olettaa olevan vaikutusta pesimäympäristön laatuun. Tarkastellut ympäristötekijät olivat reviirin näkökulmasta vesialueiden ja matalan veden alueiden osuudet, vesialueiden näkösyvyys, vesialueiden avoimuusluokka sekä rantaviivan yhteispituus ja pesän näkökulmasta etäisyydet lähimmästä rannasta, asutuksesta, asutuskeskittymästä sekä tiestä. Lisäksi pesäpaikkojen ympäristöjä tarkasteltiin maanpeiteluokkien kautta. Tulokset osoittavat merikotkan pesäpaikan valinnassa esiintyneen muutostrendejä kolmen ympäristötekijän ...