”Ihmiset ovat maamme tärkein voimavara” - Korkeakoulutetut paluumuuttajat osana Grönlannin tietoyhteiskuntakehitystä - Valkeinen, Anni (2022)
Tässä tutkielmassa tutkitaan Grönlannin tietoyhteiskuntakehityksen tilaa sekä korkeakoulutettujen paluumuuttajien osuutta tietoyhteiskunnan kehityksessä. Kestävän talouskehityksen takaamiseksi useat arktiset periferiat Grönlanti mukaan lukien pyrkivät siirtämään talouksiensa painopisteitä luonnonvarojen hyödyntämisestä kohti osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa tietoyhteiskuntaa. Tässä tutkielmassa tutkitaan, miten tietoyhteiskuntakehitys huomioidaan Grönlannin itsehallinnon ja Sermersooqin kunnan julkaisemissa strategioissa ja raporteissa, sekä analysoidaan korkeakoulutettujen osaajien roolia niiden toteuttamisessa. Lisäksi tutkitaan itsehallinnon toimia korkeakoulutettujen paluumuuttajien houkuttelemiseksi, ja analysoidaan korkeakoulutettujen grönlantilaisten muuttoliikkeiden motiiveja sekä heidän mielipiteitään paikallisen tietoyhteiskunnan kehityksestä. Tutkielman aineisto koostuu neljästä Grönlannin itsehallinnon ja Sermersooqin kunnan julkaisemasta strategiasta ja raportista sekä kymmenen grönlantilaisten korkeakoulutetun paluumuuttajan ja yhden paikallisen virkahenkilön haastatteluista. Aineistoa käsitellään sekä teoriaohjaavalla että aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Ensimmäisen tutkimusosion tuloksissa käy ilmi, että nykyisten talousrakenteiden perusteella Grönlannin tietoyhteiskuntakehitys on vasta alussa. Grönlannin yhteiskunnan kehitys kohti tietoon pohjautuvaa yhteiskuntaa lähtee perusedellytysten, kuten peruskoulujärjestelmän ja infrastruktuurin kohentamisesta.Itsehallinto tekee toimia ulkomailla opiskelevien nuorten kotimaansuhteiden ylläpidon edistämiseksi. Toisen tutkimusosion tulosten mukaan haastateltujen nuorten grönlantilaisten muualle muuton kollektiivisena motiivina on koulutuksen hankinta. Paluumuuton motiivien kirjo on laajempi painottuen vetovoimatekijöihin. Korkeakoulutetut paluumuuttajat kokevat osuutensa vahvana yhteiskunnan kehityksessä. Tulokset tuovat esille tutkituissa dokumenteissa vähemmälle huomiolle jääneet tietoyhteiskuntakehityksen osa-alueet, kuten tieto- ja ...