Historisk fiske som tildelingskriterium for torskekvoter til tredjeland i Fiskevernsonen ved Svalbard. Er norsk kvotekriterium i samsvar med folkeretten? - Hauan, Viktoria (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Temaet for oppgaven er hvordan historisk fiske benyttes som tildelingskriterium for kvoter til tredjeland i Fiskevernsonen ved Svalbard. Norge fikk suverenitet over Svalbard ved Svalbardtraktaten i 1925 mot at traktatpartene beholdt sine ”terra nullius”-rettigheter, som blant annet gir lik rett til fiske. Ved opprettelsen av en 200-mils sone utenfor Svalbard i 1977 var det uenighet blant traktatpartene vedrørende traktatens geografiske anvendelsesområde. For å unngå unødvendig tvist om fortolkningen av traktaten valgte Norge derfor å opprette en ikke-diskriminerende sone hvor fiskerireguleringer skal fastsettes slik at de er i samsvar med traktaten og ikke gir uttrykk for nasjonal forskjellsbehandling. Likevel fordeles kvoter for nordøstarktisk torsk kun til de statene som kunne vise til et historisk fiske før Fiskevernsonen ble opprettet. Oppgaven tar sikte på å undersøke om norsk kvotekriterium, slik det anvendes i dag, er i samsvar med folkeretten.