Bruk av kor som verktøy i attføring. Kan kor introduseres som et metodisk verktøy for å skape mestringsfølelse og motivere mennesker i attføring? - Andreassen, Julie (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Jeg har gjort en kvalitativ studie av hvordan korsang kan fremme følelse av tilhørighet, mestring og motivasjon hos mennesker i attføring. Attføring kan oppleves som en utfordrende og alvorlig tilstand for de som trer inn i den, og også for utenforstående. For å kunne veilede mennesker som har falt fra skole og arbeid må man finne enkle og effektive metoder for å oppleve mestring. Med korsang vil de ikke bare finne glede i å synge sammen med andre, men også raskt oppleve mestring på et kreativt felt som utfordrer dem både kognitivt og sosialt. I prosjektet har jeg inkludert både arbeidstakere og ansatte ved en attføringsbedrift i Finnmark. Med dette håper jeg på å kunne belyse viktigheten av å finne en felles nøytral arena der alle kormedlemmene er likestilte, samt å kunne bygge relasjoner arbeidstakere og ansatte i mellom. Min teori er at korsangen kan være en katalysator i forbindelse med mestringsfølelse, som videre kan virke positivt inn på selvbilde og selvtillit. For å kunne veilede mennesker i attføring er man også avhengige av å etablere gode relasjoner til arbeidstakerne. Å inkludere veilederne var et bevisst valg jeg gjorde med tanke på deres videre veiledning av arbeidstakerne.