Hvordan praktiseres dualmodellen i Fotball-Norge. Et casestudie av TIL-fellet Tromsø Idrettslag - Skaug, Martin (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Fotballen er ifølge Gammelsæter og Ohr (2002) business på helt egne premisser. Fotballens vekst har medført økte kompetansekrav vedrørende både økonomiske, juridiske og organisatoriske aspekter. Siden 1992 har det blitt åpnet opp for å knytte til seg et kommersielt selskap for å skaffe til veie kapital og kunnskap til å drifte de kommersielle arbeidsoppgavene. Dette la grunnlaget for å utarbeide en rettesnor for hvordan klubbene kunne organisere et slikt samarbeid. Bakgrunnen for å innføre en såkalt dualmodell var altså et ønske om å gi klubbene større investeringsmuligheter gjennom tilgang på ekstern kapital samtidig som kompetansen og frivillighetskulturen ble ivaretatt. Denne oppgaven tar for seg forskning og teoretiske perspektiver fra organisasjonslitteraturen, med fokus på hvordan et endringstiltak praktiseres i en organisasjon. Dette har blitt gjort ved hjelp av tre teoretiske perspektiver; et rasjonelt, et nyinstitusjonelt og et oversettende perspektiv. Ved å gjøre et casestudie av Tromsø Idrettslag har studien produsert datamateriale gjennom dybdeintervju, dokumentanalyser og observasjoner. Ved å betrakte dataene gjennom de tre perspektivene bidrar studien til å belyse hvordan Tromsø Idrettslag praktiserer dualmodellen.