Mellomleders rolle i organisatoriske endringer - Holtan, Gøril Grant (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Historisk sett har mellomlederen blitt betraktet som en del av organisasjonens kontrollsystem, og hans viktigste oppgave har vært å holde driften gående. Innenfor nyere forskning derimot pålegges mellomledere mange ulike roller og ansvar, også med hensyn til organisatoriske endringer. Hensikten i denne studien har vært å avdekke hva mellomlederens rolle består av, og hvordan den potensielt påvirkes av at organisasjonen endrer seg. For å undersøke dette har jeg tatt utgangspunkt i en organisasjon som har vært preget av flere store endringer de siste årene, Coop Norge Handel AS Tromsø. For å kartlegge mellomledernes roller har jeg benyttet Mintzberg (1971) sin taksonomi av lederroller. For å betrakte mellomleders rolle i en endringskontekst har jeg tatt utgangspunkt i tre ulike teorier: mellomleder som endringsmellomledd (Balogun, 2003) og mellomleder som strategisk aktør (Floyd og Wooldridge, 1992). Den siste teorien er framsatt av Ottaway (1983) og omhandler de ulike endringsagentrollene ulike aktører i en organisasjon kan påta seg. De empiriske funnene i studien viser at mellomlederne i organisasjonen har flere ulike roller og at rollene varierer avhengig av hvem mellomlederen er i interaksjon med. Videre avdekkes også funn som viser at krav og forventninger fra andre påvirker hvordan mellomlederne utøver de ulike rollene. Som følge av at mellomledernivået ikke frikjøpes fra de rollene de til daglig besitter, har endringsprosesen resultert i at deres rollespekter utvides til også å romme ulike endringsroller. Av endringsrollene er det rollene som knyttes til det å tolke og oversette endring, samt å implementere endringstiltakene som er mest fremtredende for mellomlederne.