Hemoglobin og jernstatus i ei multietnisk befolkning i nord: SAMINOR 2 - Grønmo, Jon Ande Fors (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Bakgrunn: Det er viktig å følge helsetilstand og helseindikatorer i en befolkning over tid. SAMINOR 2 er en viktig kilde til helseopplysninger om både den samiske og ikke-samiske befolkningen i nord. Jernstatus og hemoglobin er sentrale helseindikatorer både nasjonalt og globale på generell befolkningshelse. Formål: Formålet med studien er analysere hemoglobin og jernstatus i blod i en multietnisk befolkning i Nord-Norge, stratifisert på kjønn, etnisk bakgrunn, geografisk bosted og aldersgrupper. Studiedesign: Populasjonsbasert tverrsnittsstudie. Metode: I 2012-2014 ble Helse- og livsstilsundersøkelsen SAMINOR 2-klinisk del gjennomført av Senter for samisk helseforskning ved Universitetet i Tromsø. Alle innbyggere mellom 40 og 79 år i 10 utvalgte kommuner i Nord-Norge med samisk, kvensk, norsk og annen bakgrunn ble invitert,. Totalt har 5873 deltakere har fått blodprøvene sine analysert i denne studien. Resultat: Gjennomsnittsverdier for hemoglobin i populasjonen var 14,90 g/dl (95% KI: 14,86 - 14,94) for menn og 13,66 g/dl (95% KI: 13,62 - 13,69) for kvinner. Samiske menn har signifikant lavere hemoglobin enn ikke-samiske menn i denne studien (p=0,019). Samiske kvinner på kysten har signifikant lavere hemoglobin enn ikke-samiske kvinner på kysten (p=0,007). Anemiprevalensen for menn (Hb < 13 g/dl) var 4,2% og for kvinner 4,8%. 2,5-persentilen for hemoglobin var 12,6 g/dl for menn og 11,5 g/dl for kvinner. Gjennomsnittsferritin hos menn i studien er 239 µg/L (95% KI: 232 - 246), og for kvinner 135 µg/L (95%-KI 131 - 139). Samiske menn og kvinner har signifikant høyere gjennomsnittsferritinverdier enn ikke-samiske menn og kvinner (p < 0,001). Ferritin synker med økende alder hos menn (p < 0,001), uavhengig av etnisk bakgrunn. Samiske menn og kvinner på innlandet har signifikant høyere ferritin enn samiske menn og kvinner på kysten (p < 0,001). Konklusjon: Resultatene fra analysene viser at hemoglobinkonsentrasjonen var lavere hos samiske menn enn hos ikke-samiske menn. Ferritinnivåene til samiske menn ...