Masseinnvandring og moderne kriser. En studie av krisehåndtering i Sør-Varanger kommune høsten 2015 - Yttervoll, Ole Johannes Haverinen (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Denne oppgaven ser på akutt-krisefasen i Sør-Varanger kommune høsten 2015. Hvordan denne krisen ble oppfattet, forstått og håndtert av de involverte aktørene. Dette sees så opp mot våre nasjonale prinsipper for beredskap og krisehåndtering. I denne oppgaven er det også definert hvilken type krise masseinnvandringen til Sør-Varanger kommune høsten 2015 var. Sør-Varanger kommune og andre involverte aktører viste under håndteringen av krisen i kommunen at det var nødvendig å fravike flere av de norske prinsippene for beredskap og krisehåndtering helt eller delvis, for å klare å løse flyktningkrisen over Storskog høsten 2015. Prinsippene viste sine styrker og svakheter under denne krisen. Til syvende og sist var det den personavhengige innsatsen, improvisering, ansvarsfølelse og engasjement fra etatene i Kirkenes og spesielt Sør-Varanger kommune som gjorde at denne krisen ble håndtert på en så vellykket måte.