Tromsø gjennom turistkart. En studie av turistkart og stedspolitiske prosesser i Tromsø - Isaksen, Emilie Eriksdatter (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Denne oppgaven handler om turistkart, de stedspolitiske prosessene som ligger bak utformingen av de og makten de har til å forme turisters ferdsel. Jeg har valgt å bruke Tromsø som case. Mitt teoretiske inntak har dreid seg om at steder er relasjonelle og dynamiske. Jeg har knyttet dette opp mot representasjoner av steder og tar for meg spenningen som ligger i å skulle kartfeste og dermed avgrense ”flytende” steder. Videre har jeg sett på hvilken makt som ligger i slike representasjoner og hvilke makt de kan utføre i møte med turister, og hvilke stedspolitiske maktforhold de kan gjenspeile . Gjennom et bredt metodisk inntak har jeg analysert de ulike leddene i en kartproduksjon fra utformingsprosess til kartene tas i bruk av turister. Studien utfordrer ideen om hva et turistkart er og gjør.