Utfordringer ved snøkrabbefangst med hensyn på risiko ved operasjoner på sjøen. Kartlegging av risiko og risikoreduserende tiltak - Jørgensen, Andreas (UiT The Arctic University of Norway, 2016)
Sentrale organer innenfor norsk fiskeri har de siste årene kartlagt spredning av arten ”Chionoecetes Opilio”, snøkrabbe, til norske farvann. Bestanden av snøkrabbe kommer fra russisk side av delelinjen i Barentshavet, og sprer seg vestover til norske territorialfarvann. Norsk havforskningsinstitutt mener at krabben kommer til å etablere seg i Svalbardsonen de kommende år. Krabben anses å være robust mot overfangst. Den er ansett som delikatesse i deler av verden, og en etablert snøkrabbefangst i Norge antas å være en verdifull inntektskilde for fremtida. Førstehåndsverdien av snøkrabbefangst i Norge anslås å ligge på mellom to og fem milliarder kroner innen 2020. På nåværende tidspunkt er fangsten regulert under forskrift som forbyr fangst i norske territorialfarvann. Fangstfartøy kan likevel få dispensasjon fra forbudet, og snøkrabbefangst i norske soner utføres i dag av en flåte på 20 fartøyer med dispensasjon. En fremtidig forvaltning av krabben forventes å øke antall fartøy betraktelig. Fangsten foregår ofte over 200 nautiske mil fra land, svært langt fra sivilisasjon. Oppgaven har til hensikt å kartlegge utfordringer i forhold til risiko ved snøkrabbefangst i norske soner, samt identifisere tiltak som kan implementeres for å redusere risikoen. Risiko analyseres kvalitativt. Utfordringer ved ising tillegges ekstra vekt gjennom et kasusstudie av snøkrabbefartøyet M/S Northeastern. Resultatet av oppgaven viser en fangst preget av store risikoutfordringer som følge av is, ising, utfordrende vær, kommunikasjonsproblemer, menneskelig påvirkning og mangel på ressurser for søk og redning. Samtidig identifiseres flere gjennomførbare risikoreduserende tiltak som kan implementeres for å oppnå en bedring av dagens risikosituasjon.