Ovale spenner i Nord-Norge og Trøndelag. Stil og symbolisme i sosial sammenheng - Eldorhagen, Marianne (Universitetet i Tromsø, 2001)
Ovale spenner ble brukt i merovinger- og vikingtiden. De er en integrert del av den norrøne kvinnedrakta ettersom de holdt selekjolen sammen. Denne praktiske funksjonen ekskluderer ikke muligheten for at spennene kan ha hatt en videre funksjon i en sosial sammenheng. De ovale spennene er en informasjonskilde til kunnskap om kvinnene som brukte dem.¨ Oppgaven baseres på empiriske undersøkelser og analyser av ovale spenner ved Tromsø museum, Vitenskapsmuseet i Trondheim og Oldsaksamlingen i Oslo. Alle spennene er funnet i Nord-Norge eller Trøndelag. Spennenes distribusjon, materialkostnader, tilgjengelighet, håndverksmessig kvalitet og funnkontekst danner grunnlaget for en oppdeling av spennetypene i to grupper; velstående og høystatus. Funnkonteksten tilsier at de ovale spennene kan relateres til overgangsfaser knyttet til voksne kvinner, spesielt ekteskap. Symbolisme fungerer på flere plan samtidig. Innad i det norrøne samfunnet har trolig signalisert kvinnens sivilstand og velstand. Utad har de i kombinasjon med kvinnedrakta markert kvinnens etniske tilhørighet.