Egenmeldt sykefravær. En kvantitativ studie av omfanget av, og kvalitativ studie av holdninger til egenmeldt sykefravær ved kommunale sykehjem. - Jakobsen, Kine Charlotte (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Denne masteroppgaven ble skrevet i forbindelse med SINTEF-prosjektet "Effektive tiltak for redusert sykefravær i nord", og omhandler egenmeldt sykefravær ved kommunale sykehjem i Troms, Møre og Romsdal og Rogaland. Hensikten med studien har vært å bidra til økt innsikt i og forståelse av det egenmeldte sykefraværet, med utgangspunkt i en mixed methods-tilnærming. Tabell- og regresjonsanalyser påviste et signifikant høyere egenmeldt sykefravær i Troms, på tvers av ulike fraværsmål, sammenlignet med de to andre fylkene. Med Boltanski og Thévenots "nye franske pragmatisme" som analyseverktøy, ga ikke fokusgruppeintervjuer, gjennomført i Tromsø, Ålesund og Sandnes, noen videre holdepunkter for å tilskrive disse forskjellene til variasjon i holdninger til bruk av egenmelding ved sykdom.