Innføring av prosedyre for legemiddelsamstemming ser ikke ut til å redusere uoverensstemmelser i legemiddellistene i Helse Nord HF - Al-Sayad, Ali (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Bakgrunn: Uoverensstemmelser (UOr) mellom legemiddellister i sykehus og hva pasientene faktisk tar av legemidler forekommer hyppig. Det kan være flere årsaker til dette, blant annet dårlig kommunikasjon mellom omsorgsnivå eller mellom helsepersonell og pasient. Problemet øker med økende antall legemidler. Helse Nord er i ferd med å innføre prosedyre for legemiddelsamstemming (LMS) for å sikre at legemiddellistene i sykehus er korrekte. Sykehusapotek Nord HF har initiert et forskningsprosjekt for å monitorere kvalitet av legemiddellistene mens innføring av denne prosedyren innføres i de elleve sykehusene. Monitoreringen foregår ved at kliniske farmasøyter fra Sykehusapotek Nord ved jevne mellomrom utfører tilfeldige LMS ved ulike avdelinger ved alle sykehus. Metodologien som brukes er LMS etter IMM-metodologien. Metodologien som ligger til grunn for prosedyren som innføres i sykehus er en forenklet versjon av IMM-metodologien. Data fra forskningsprosjektet samles på papirskjema og inndateres i en database for videre analyser. Hensikt: Hensikten med vår studie er å 1) undersøke reproduserbarhet av inndateringen av data fra LMS skjemaer inn i en database, 2) undersøke og karakterisere UOr som identifiseres over perioden 2014-2015 via forskningsprosjektet og 3) undersøke om innføring av prosedyre for LMS i Helse Nord reduserer UOr over tid. Metode: Interrater reliabilitet ble testet for å undersøke enigheten mellom flere personer og den statistiske metoden som ble brukt var Cohens Kappa. To ulike personer inndaterte data om UOr fra de samme skjemaene (n=249). Tre ulike personer inndaterte data om legemidler fra de samme skjemaene (n=30). Data fra fire sykehus (UNN Tromsø, UNN Harstad, NLSH Bodø og HSYK Mo i Rana) ble brukt for karakterisering av UOr identifisert i perioden 2014-2015 (n=393 LMS skjemaer). Data fra to sykehus (NLSH Bodø og UNN Tromsø) ble brukt til å undersøke hvorvidt UOr reduseres over tid, da dette var de sykehusene hvor prosedyren var innført og med mer enn to målinger. Det ble anvendt binær ...