Kardiogent sjokk - ECMO eller konvensjonell behandling? - Hansen, Kaja Terese; Blakar, Anja (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Kardiogent sjokk er en tilstand med svært dårlige prognostiske utsikter til tross for avansert, moderne behandling. For noen av pasientene vil mekanisk sirkulasjonsstøtte i form av ECMO kunne øke overlevelsen. En studie fra 2008 gjort i Tromsø konkluderte med at ECMO ville være et viktig alternativ til behandling for å øke overlevelsen blant pasienter med alvorlig akutt hjertesvikt, det vil si kardiogent sjokk og postkardiotomi hjertesvikt1. Av alle tilfeller med alvorlig akutt hjertesvikt i årene 2003-2004 det ble estimert at 12 % av pasientene ville være potensielle kandidater for behandling med ECMO. 01.01.2013 ble retningslinjene for ECMO-behandling revidert. Vi er nysgjerrige på hvordan behandlingen av kardiogene sjokk har utviklet seg og ønsker å undersøke om man er blitt flinkere til å fange opp potensielle kandidater og tilby ECMO som behandlingsalternativ etter dette. Har mer utstrakt brukt av mekanisk sirkulasjonsstøtte bedret prognosene for kardiogene sjokk? Har man tilbudt ECMO på et fornuftig tidspunkt til de pasientene som trenger det? Vi gikk gjennom alle pasienter som fikk diagnostisert akutt hjertesvikt i forbindelse med innleggelse ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø i 2013/2014 (n=1497). 5,9 % av pasientene hadde kardiogent sjokk eller postkardiotomi hjertesvikt. Hermansen fant i sin studie en sykehusmortalitet av postkardiotomi hjertesvikt og kardiogene sjokk på henholdsvis 46% og 28 %. Tilsvarende tall i vår studie er 27,4 % og 33,3% som indikerer en betydelig reduksjon i mortaliteten for kardiogene sjokk.