"Obstipasjon - et økende problem hos barn?" - Karlsen, Aksel Zahl (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Formål Barneleger ved sykehus mener at de ser en økning i antall innleggelser for forstoppelse nå, enn tidligere. Vi ønsket å se om dette stemmer. Ut fra journalopplysninger ønsket vi også å se om anamneseopptak og kliniske undersøkelser som er gjort på barna innlagt med diagnosen ”K59.0 Forstoppelse”, er kvalitetsmessig gode nok for å forsvare diagnosen. Metode For å finne ut om det var flere barn nå enn tidligere som ble innlagt på sykehuset for forstoppelse sammenlignet vi det totalet antallet barn som var innlagt med antall barn innlagt med diagnosen ”K59.0 Forstoppelse”, begge grupper innlagt ved Nordlandssykehuset Bodø. Dette forholdet ble sammenlignet for henholdsvis perioden 1999 – 2007 og 2008 – 2015, det ble deretter regnet odds ratio for disse to periodene. For å se om barnas journaler var kvalitetsmessig gode nok for å forsvare diagnosen forstoppelse, ble det gjort en grundig, systematisk gjennomgang av barnas journaler og data ble sammenlignet med anamnetsiske -og kliniske opplysninger fra andre studier. Resultat Vi fant at det var en signifikant økning av antall innleggelser av barn med forstoppelse ved Nordlandssykehuset Bodø, OR 2.06 (95% KI 1.9 – 2.2), p-verdi < 0,0001. Ut fra journalopplysnigene så fant vi at symptomer og plager hos barn i vår studie var ganske likt som i andre studier. Det var likevel bemerkelsesverdig at hele 131 barn av 200 i vår studiepopulasjon fikk gjennomført en røntgen oversikt abdomen, når denne undersøkelsen normalt ikke er indisert ved funksjonell forstoppelse. Konklusjon Forstoppelse hos barn er en vanlig tilstand og det er antagelig flere barn som nå må legges inn på sykehus for behandling, enn tidligere. Årsaken til dette er ikke kjent, en av grunnene er nok mangel på tålmodighet ved behandlingen utenfor sykehuset, kanskje i en kombinasjon med somatiske eller psykososiale faktorer hos barnet. For å undersøke dette nærmere kreves det flere studier.