Kartlegging av potensielt uhensiktsmessige legemidler hos sykehjemspasienter i Tromsø og Lofoten ved bruk av STOPP-kriteriene: en deskriptiv tverrsnittsstudie. - Martinsen, Øyvind Klemetsrud (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Introduksjon: Sykehjemspasienter er en gruppe med høy sykelighet, og er blant dem i samfunnet som bruker flest legemidler. På grunn av aldersrelaterte forandringer er en rekke legemidler uhensiktsmessige for eldre. Formålet med oppgaven var å kartlegge potensielt uhensiktsmessige legemidler blant sykehjemspasienter i Tromsø og Lofoten med utgangspunkt i kriterielisten Screening Tool of Older People`s potentially inappropriate Presciptions (STOPP). Et delmål var å vurdere om det er forskjeller mellom Tromsø og Lofoten med tanke på uhensiktsmessig legemiddelbruk. Metode: I løpet av høsten 2015 og januar 2016 ble det samlet inn data fra sykehjemspasienter i Lofoten og Tromsø. Dataene ble hentet ut fra pasientjournaler (Profil) og legemiddelkardex. Totalt 50 av 81 STOPP-kriterier ble benyttet i studien, da det ikke forelå tilstrekkelig data til å undersøke alle. Pasientenes legemiddellister ble deretter gjennomgått mot de inkluderte STOPP-kriteriene. Totalt 98 pasienter ble inkludert i studien, 32 fra Lofoten og 66 fra Tromsø. Resultater: Det ble identifisert potensielt uhensiktsmessige legemidler hos 43 % av pasientene ved bruk av STOPP-kriteriene. De hyppigste identifiserte kriteriene omhandlet bruk av benzodiazepiner, antipsykotika og z-hypnotika. Pasientene i Lofoten brukte signifikant flere faste medisiner enn pasientene i Tromsø, henholdsvis 5,9 versus 9,6. Lofoten-pasientene oppfylte også i gjennomsnitt 0,5 flere STOPP-kriterier. Denne forskjellen var signifikant, med en p-verdi på 0,049. Konklusjon: En stor andel av sykehjemspasientene i Tromsø og Lofoten bruker potensielt uhensiktsmessige legemidler identifisert med versjon to av STOPP-kriteriene. Det trengs mer forskning på hvilke kliniske effekter dette medfører. Studien indikerer at sykehjemspasientene i Lofoten får flere legemidler og flere potensielt uhensiktsmessige legemidler enn pasientene i Tromsø. Denne sammenhengen er imidlertid usikker på grunn av en mulig seleksjonsbias.