Fødselsinduksjon med ballongkateter; varighet av inneliggende kateter og konsekvenser for videre fødselsforløp. - Halvorsen, Gunhild Astrid (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Bakgrunn: 17,8% av alle fødsler i Norge i dag blir indusert. Det har de senere år vist seg at ballongkateter er like effektivt som prostaglandiner til å indusere fødsel, samtidig som det reduserer risiko. Dette har ført til økt bruk av ballongkateter som induksjonsmetode. Anbefalt ballongtid varierer mellom de ulike fødesteder. Retningslinjene på NLSH Bodø er 24-36 timer. Formål: Dette er en retrospektiv kvalitetsstudie for å se om retningslinjene for ballongtid i Bodø er hensiktsmessige, og hvilke konsekvenser det eventuelt har for det videre induksjonsforløpet. Metode: Studien inkluderer alle induserte med ballongkateter ved NLSH Bodø i 2015. Det ble gjort journalgjennomgang ved bruk av NPR-ID i Dips og Partus etter lister basert på prosedyrekode. Det ble hentet ut informasjon om indikasjon for induksjon, faktorer ved kvinnen, tidligere fødsler, varighet av inneliggende ballong og induksjon, fødselsforløpet og barnets parametre. Resultat: Det var flest med ballongvarighet <24 timer, men det er signifikant flere førstegangsfødende med ballongtid ≥24 timer. Det var ingen sammenheng mellom ballongvarighet og forløsningsmetode. Av de med ballongtid ≥24 timer var det signifikant flere som hadde behov for prostaglandiner. Det var ingen forskjell på behov for de andre tilleggsbehandlingene ut ifra ballongvarighet. Utfallet for barnet var likt i de to gruppene. Konklusjon: Ballongtid ≥24 timer kan virke hensiktsmessig for førstegangsfødende. For flergangsfødende kvinner synes ballongtid <24 timer tilstrekkelig. Ballongvarighet har ingen sammenheng med behov for operativ forløsning.