Årsaker til innleggelse i en nyfødtavdeling hos barn i alderen 4-28 dager - et 8-års materiale. - Gundersen, Kristine (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Bakgrunn: Liggetiden ved føde- barselavdelingene har de siste 60 åra blitt kraftig redusert, og det er stadige diskusjoner både blant mødre, fedre, fagpersoner og befolkningen generelt, om dette er skadelig eller gunstig for både mor og barn. Før utskrivelse er det mange undersøkelser som skal gjennomføres, mye informasjon som skal gis både muntlig og skriftlig, foreldre og barn skal få ro, og det er viktig å komme godt i gang med amming evt. alternativ mating. Hensikten med denne studien var å undersøke årsaker til reinnleggelse hos nyfødte i alderen 4-28 dager, som ble innlagt fra hjemmet/føde- barsel/andre sykehus i Nord- Norge, til Nyfødtavdelingen, Universitetssykehuset i Nord- Norge (UNN)-Tromsø, i åtte- årsperioden 01.01.07- 31.12.14. Spesielt har vi sett på om det er skjedd noen endringer i antall reinnleggelser, fra første til andre fire- års periode. Dette i en tid hvor liggetiden ved føde- og barselavdelingene i teorien gradvis har avtatt, og hjemreise nå kan planlegges allerede fire timer etter fødsel, i samsvar med de nye nasjonale retningslinjene for barselomsorgen. Materiale og metode: Denne studien er en retrospektiv undersøkelse av rutinemessig innsamlede data. Data er hentet fra ”Neonatalprogrammet” og elektronisk pasientjournal (DIPS). I tillegg har føde- barselavdelingen bidratt med deres registrerte tall på liggetid ved utskrivelse av rapporter. Statistisk signifikans er regnet ut via IBM: SPSS 21 og 23, med bruk av Kji-kvadrat(nominale data) og student t-test(intervall data). Alle tabeller er laget ved bruk av word. Resultater: 285 nyfødte barn tilfredsstilte inklusjonskriteriene; 144 i første periode (2007 - 2010), og 141 i den andre perioden (2011 - 2014). Det var ingen signifikante kjønnsforskjeller. For barna inkludert i vår studie var gjennomsnittlig (SD) liggetid ved føde- barselavdelingen ved UNN Tromsø, i den første fire års perioden 3,7 (2,2) dager, mens i den andre perioden var det 3,8 (2,3) dager. Kun 68/285 barn hadde en liggetid ≤ to døgn. Vanligste årsaker til innleggelse ...